Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki se shranijo na vašem računalniku, mobilnem telefonu ali tabličnem računalniku kadar obiščete določeno spletno stran. Piškotki so nujno potrebni za normalno delovanje spletne strani. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani

Zakaj se piškotki uporabljajo?

Uporabljajo se za, učinkovito navigacijo med stranmi, shranjevanje vaših nastavitev , na splošno pa izboljšajo uporabniško izkušnjo. Če spletna stran ne uporablja piškotkov vas bo obravnavala kot novega uporabnika pri prikazovanju vsake strani. Na primer: ob prijavi vas bo spletna stran ponovno vprašala da se prijavite ker se vas spletna stran brez piškotkov ne more zapomniti.

Vrste piškotkov

Piškotki shranijo določene nastavitve kot so jezik, državo, valuto s čemer vas osvobodijo ponovnega shranjevanja nastavitev ob vsakem obisku.

Nekateri piškotki so koristni predvsem za lastnike spletnih strani. Na primer služijo za spremljanje količine obiska, torej doseg svojega spletnega mesta, posredno pa koristijo tudi končnim obiskovalcem, saj omogočajo avtorjem vsebin vpogled v to, kateri prispevki na spletni strani so za obiskovalce zanimivi, na podlagi povratnih informacij, pa lahko spletno stran približajo bralcem z zanimivejšimi vsebinami.

So piškotki varni?

Piškotki niso škodljivi za vaš računalnik , ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode.

Lahko piškotke izključim?

Piškotke uporabljamo za boljšo uporabniško izkušnjo na spletni strani potrebni so tudi za pravilno delovanje spletne stran. Če so piškotki izključeni nekatere funkcije na spletni strani ne bodo delovale. Če se odločite piškotke izključiti, lahko to storite s pomočjo nastavitev v vašem brskalniku.

Kako upravljati piškotke prek brskalnika:

Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke vendar lahko v nastavitvah brskalnika to spremenite ,da izbrišete piškotke in preprečite samodejni sprejem. Če ne želite da bi se piškotki shranjevali na vaši napravi uporabite nastavitve brskalnika za spremembo nastavitev.

Če uporabljate drugo napravo ali drug uporabniški račun ali drug brskalnik je potrebno.

Microsoft Internet Explorer 8.0 in 9.0

V meniju 'orodja' – 'internetne nastavitve' izberite zavihek 'zasebnost'. Premaknite drsnik za izbiro želenih nastavitev. Za bolj podrobne nastavitve piškotkov izberite zavihek 'napredno' označite 'prezri obravnavo piškotkov' in spremenite nastavitve tako ,da ustrezajo vašim zahtevam.

Microsoft Internet Explorer 7.0

V meniju 'orodja' –' internetne nastavitve' izberite možnost 'zasebnost'. Premaknite drsnik za izbiro želenih nastavitev. Prevzeta nastavitev je srednja ampak vam meni omogoča izbiro ravni filtriranja na podlagi (a) vira piškotka (b) ali ima vir politiko zasebnosti. Za podrobnejše nastavitve piškotkov izberite 'Napredno'.

 

Mozilla Firefox 13.0.1

V meniju 'orodja' nato 'nastavitve' kliknite na ikono Zasebnost. V rubriki Zgodovina' izberite  'za zgodovino uporabi nastavitve po meri' iz izbornega menija lahko nato izberete želene nastavitve piškotkov.

Google Chrome 21

Izberite ikono s ključem v orodni vrstici brskalnika. Izberite 'nastavitve' kliknite prikaži napredne nastavitve na dnu strani. V oddelku zasebnost izberite 'nastavitve vsebine. V rubriki piškotki izberite želene nastavitve.

Safari 5.1 (OS X Lion)

Izberite 'Safari' nato kliknite 'Nastavitve'. V meniju izberite 'Zasebnost' in označite  želene nastavitve.

Safari 5.1 (Windows)

V orodni vrstici brskalnika Izberite ikono s koleščki nato izberite 'nastavitve' kliknite na zasebnost in izberite želene nastavitve.